Δεν υπάρχει αμφιβολία πως oι Σποράδες αποτελούν το πιο προσφιλές νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου για όσους κάνουν διακοπές με σκάφος.
Οι χρυσαφένιες αμμουδιές, τα κρυστάλλινα νερά, οι καταπράσινες πλαγιές και οι πολλές νησίδες που περιβάλλουν τα κύρια νησιά του συμπλέγματος – Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος – αποτελούν τον παράδεισο των σκαφών αναψυχής.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

... εκείνη η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας
κι εκείνη η υπέροχη μοναξιά μέσα στο πέλαγος
όταν οι άνεμοι λυσομανούν ή όταν η θάλασσα ναρκώνεται.
Ώρες ηρεμίας και πολλές φορές ευτυχίας
που εναλλάσσονται με στιγμές φόβου και αγωνίας,σε μια σχέση πάθους...

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Μια ανάσα από τον Κατηγιώργη, απέχουν οι νοτιοδυτικές ακτές της Σκιάθου. Βρισκόμασταν στη μέση του στενού και αναπολώντας περασμένες περιπέτειες, σταματήσαμε αρόδου για ένα τσιγάρο.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Ολόκληρο το νησί είναι ένα δάσος. Ιδιαίτερα η νότια και η δυτική πλευρά του είναι ένας πραγματικός παράδεισος. Αστραφτερές αμμουδιές, γαλαζοπράσινα νερά και ψηλόκορμα πεύκα που κατηφορίζουν μέχρι την άκρη του κύματος. Ασφαλείς όρμοι για διανυκτέρευση και ταβερνάκια στην ακροθαλασσιά που μας υπόσχονται ονειρεμένες στιγμές.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Με το βοριά να φρεσκάρει, ξεκινήσαμε από το λιμάνι της Σκοπέλου για το Πατητήρι της Αλοννήσου. Καλύψαμε γρήγορα τα 7 νμ που μας χώριζαν και μπαίναμε σιγά σιγά στην πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του. Προστατευμένο μέσα σ’ έναν πολύ όμορφο και κλειστό φυσικό όρμο, όπου τα πεύκα κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Ανατολικά της Αλοννήσου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα μικρών νησίδων, τα «ερημόνησα» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται, που συγκροτούν μαζί με την Αλόννησο, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Σποράδων που ιδρύθηκε το 1992 με κύριο σκοπό την προστασία της φώκιας Μονάχους Μονάχους.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Η ατέλειωτη νύχτα επιτέλους μας άφησε. Άυπνοι όπως ήμασταν, εγκαταλείπαμε τα Σκάντζουρα που δεν μας προσέφεραν καμιά ασφάλεια στη βροχή και τους κεραυνούς. Πετάξαμε όπως όπως τα πράγματα κάτω από την πλωριά τέντα και βάλαμε πλώρη για τη Λιναριά, το μικρό λιμάνι της Σκύρου, 25 νμ νοτιοανατολικότερα.