Σε ολόκληρο το Αιγαίο, εκεί ψηλά στα πιο δυσπρόσιτα και αθέατα σημεία των άγονων βράχων του, κρύβεται ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Λευκές πινελιές, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το γυμνό τοπίο και τη βαθυγάλανη θάλασσα. Πραγματικά στολίδια και «μνημεία» πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του κόσμου.Οι μαγευτικές Χώρες των Κυκλάδων!

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Για πολλούς, το ταξίδι είναι απλά μια απόδραση από την αυστηρά προγραμματισμένη μας καθημερινότητα. Πίσω όμως από αυτή την απόδραση κρύβεται κάτι πιο ουσιαστικό. Αν προβληματιστούμε λίγο βαθύτερα, θα διαπιστώσουμε πως η δύναμη της καθημερινότητας και η επίδρασή της πάνω μας είναι τόσο αόρατη και τόσο ισχυρή που πραγματικά αποκοιμίζει όλες μας τις αισθήσεις.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Περιμένοντας το απόγευμα για να κόψει το μελτέμι, αφήναμε πίσω μας τα Λουτρά και βάλαμε πλώρη νοτιότερα για το Λιβάδι της Σερίφου. Με τον κυματισμό δευτερόπρυμα, δεν αργήσαμε να προσεγγίσουμε τις ανατολικές ακτές του νησιού και καλύψαμε τα 22 ναυτικά μίλια που μας χώριζαν, σε μια ώρα περίπου.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Από κάποιο σπάνιο καπρίτσιο των βαρομετρικών, το Αιγαίο ήταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα μια απέραντη λίμνη, ενώ οι προγνώσεις για τις επόμενες μέρες ήταν πολύ αισιόδοξες. Ήμουν όμως σίγουρος πως ο καλός καιρός που είχαμε όλες αυτές τις μέρες δεν ήταν παρά η προαναγγελία μιας ισχυρής και ίσως παρατεταμένης δόσης μελτεμιών.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Σε ολόκληρο το Αιγαίο, εκεί ψηλά στα πιο δυσπρόσιτα και αθέατα σημεία των άγονων βράχων του, κρύβεται ένας ανεκτίμητος θησαυρός.
Λευκές πινελιές, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το γυμνό τοπίο και τη βαθυγάλανη θάλασσα. Πραγματικά στολίδια και «μνημεία» πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του κόσμου.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκονται στην καρδιά του Αιγαίου, μέσα στο τρίγωνο Νάξου - Αμοργού - Ίου. Σημαντικότερα από αυτά είναι τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Κέρος και λίγο μακρύτερα η Δονούσα. Όλα με λιγοστούς κατοίκους, με εξαίρεση την Κέρο και το Κάτω Κουφονήσι που είναι ακατοίκητα.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Βρίσκεται ανάμεσα στην Ηρακλειά και το Κάτω Κουφονήσι, από τα οποία χωρίζεται με στενούς διαύλους λίγων εκατοντάδων μέτρων. Με την πιο δαντελωτή ακτογραμμή από όλα τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος, και με πολλούς υπήνεμους ορμίσκους, διαθέτει τις περισσότερες παραλίες και αποτελεί ιδανικό τόπο για όσους προτιμούν ήρεμες και μοναχικές διακοπές.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Ένας πολύ στενός δίαυλος μόλις 200 μέτρων χωρίζει το Πάνω από το Κάτω Κουφονήσι, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του Αιγαίου.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Το Άνω Κουφονήσι μπορεί κάλλιστα να υπερηφανεύεται πως διεκδικεί τον τίτλο των διαυγέστερων νερών σε όλες τις Κυκλάδες. Και βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι πως αποτελεί το δημοφιλέστερο και πιο ανεπτυγμένο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Με το πρώτο χάραμα, αφήναμε στην πρύμνη μας τη μαρίνα στο Άνω Κουφονήσι και η πλώρη μας σημάδευε τη Δονούσα. Αυτή τη φορά όμως, όχι το λιμανάκι του Σταυρού αλλά την ερημική Καλοταρίτισσα, στα 17 ναυτικά μίλια.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Από την Καλοταρίτισσα της Δονούσας βγάλαμε πορεία για την Καλοταρίτισσα της Αμοργού, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Μεγάλος όρμος, που αποτελεί το μοναδικό φυσικό λιμάνι της Αμοργού που είναι προφυλαγμένο από όλους τους καιρούς.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Ήμουν προσηλωμένος στην ένδειξη της πυξίδας, ενώ κάποιες στιγμές έσβηνα τα φώτα πλεύσης και τα όργανα της κονσόλας, προσπαθώντας να παρατηρώ καλύτερα μέσα στην ασέληνη νύχτα. Η βελόνα του ταχύμετρου ήταν σταθερά «κολλημένη» στους 20 κόμβους.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Τελευταίος σταθμός της περιπλάνησής μας στις Κυκλάδες ήταν η Αντίπαρος και το γειτονικό Δεσποτικό. 50 ναυτικά μίλια απόσταση, σε απευθείας πορεία από την Ανάφη. Ο δυνατός πεντάρης όμως, ταλαιπωρούσε αφάνταστα τη δεξιά μάσκα του φουσκωτού.