Ο περίπλους του Αιγαίου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1999 με δύο φουσκωτά σκάφη, ένα 6,50μ. και ένα 7,50μ. Διανύθηκαν 1450ν.μ. συνολικά, μέσα σε 23 ημέρες. Ως σταθμοί στο ταξίδι μας αυτό επιλέχθηκαν μερικά από τα ομορφότερα αλλά και πιο δυσπρόσιτα σημεία του Αιγαίου. Το ταξίδι αυτό έκρυβε μια τεράστια πρόκληση μέσα του. Πρόκληση, όχι τόσο για τα εκατοντάδες μίλια που είχαμε να διανύσουμε, όσο για το ότι θα διασχίζαμε κάθε κακόφημο πέλαγός μας!

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Η απόφασή μου γι αυτό το ταξίδι ήταν τόσο ξαφνική και αυθόρμητη σαν να επρόκειτο για μια συνηθισμένη διήμερη εξόρμηση. Αφορμή στάθηκε ένα βροχερό ανοιξιάτικο απόγευμα που με ώθησε αρχικά να ξεφυλλίσω τα θαλασσινά φωτογραφικά μου άλμπουμ.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Είχαμε βάλει πλώρη για τον Αβλέμονα, στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυθήρων, που απέχει 15νμ από τον κάβο Μαλιά. Κάπου στα μισά όμως της διαδρομής, μπροστά σε μια θάλασσα ασάλευτη, αλλάξαμε απόφαση. Κατευθυνθήκαμε προς το βορινό άκρο του νησιού, από όπου πλέοντας παράκτια προς το νότο θα αποκτούσαμε μια πρώτη επαφή με τις ανατολικές ακτές.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε για τα επόμενα 18νμ έως την νησίδα Ήμερη Γραμβούσα.
Πραγματικά, μόλις ξεμυτίσαμε από το φανάρι, το τοπίο άλλαξε μονομιάς. Το γλυκό πρόσωπο της θάλασσας έδωσε τη θέση του στα μεγάλα αφρισμένα κύματα που κατέβαιναν με δύναμη στην αριστερή μας μπάντα. Είχαμε καλοσυνηθίσει τόσες μέρες...

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Αφήναμε πίσω μας τον κάβο Σίδερο, το βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, και βγάλαμε πορεία για το Φρυ, την πρωτεύουσα της Κάσου, που βρίσκεται στα μέσα περίπου της βόρειας πλευράς του νησιού. Είχαμε να διανύσουμε μια απόσταση 31 ναυτικών μιλίων.

Του Θωμά Παναγιωτόπουλου

Το βράδυ όλοι πήγαν να κοιμηθούν νωρίς στα δωμάτιά τους. Ο πρώτος κύκλος του ταξιδιού τελείωσε. Αύριο το πρωί ξεκινούσε πλέον το μακρύ ταξίδι της επιστροφής. Δεν μ’ έπιανε ύπνος εκείνο το βράδυ. Στο μυαλό μου γυρνούσαν χιλιάδες σκέψεις. Κατέβηκα στο φουσκωτό, χώθηκα κάτω από την πλωριά τέντα και άπλωσα τον ναυτικό χάρτη του Αιγαίου.